Voorafgaand aan sommige Goede Rede Concerten (of tussen 2 concerten in) is er een passend carillonconcert door een (gast)beiaardier uit binnen- of buitenland.
Deze concerten duren meestal zo’n 45 minuten en zijn buiten gratis te beluisteren. Er staan een paar stoelen, en een programma is beschikbaar bij de balie.

Agenda carillon(concerten)

do 14 december 2023 – 'Van Mozart tot Paganini' - Jong Talent NMF
vr 26 januari 2024 – Joost Willemze - ‘Harp Next Level’
do 22 februari 2024 – Glenn de Roo - 'Del Pueblo'

Over het carillon

Het carillon in de toren van Goede Rede werd in 1980 in gebruik genomen en is een pronkstuk waar de stad trots op mag zijn – deze beiaard telt 50 klokken met een totaal gewicht van circa 5 ton. Het zijn drie grote luidklokken (Kerstmis, Pasen en Pinksteren geheten!) die deel uitmaken van het carillon.

Almere heeft vanaf het begin een eigen beiaardcultuur opgebouwd met in totaal drie carillons, een gemeentelijk beiaardier en een wekelijks programma. De huidige beiaardiers van Almere zijn Gerda Peters en Bauke Reitsma.

Elk kwartier klinkt in Almere Haven op een deel van de klokken een melodietje om de tijd aan te geven. Elke woensdag en elke vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur (tijdens de weekmarkt) wordt het carillon bespeeld door de beiaardier. In Almere Stad wordt het carillon in de Lichtboogtoren bespeeld op woensdag van 13.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur.

De beiaardiers bespelen de carillons ook bij culturele activiteiten, zoals het Almere Haven Festival, de Goede Rede Concerten, in samenwerking met buurtcentrum Kolkzicht (Almere Stad) of met Corrosia Theater Expo & Film (Almere Haven). Tijdens Open Monumentendag, buurtfeesten of georganiseerde excursies kunnen bezoekers de torens beklimmen en de carillons bekijken.

In 2020 was het 40 jaar geleden dat het carillon en de Goede Rede toren in gebruik werden genomen. Op zaterdag 13 juni 2020 zou dit jubileum feestelijk gevierd worden met een speciaal programma! Georganiseerd door Stichting Carillons Almere. Helaas moest dit evenement worden afgelast vanwege corona.