‘Codex Trujillo del Perú’

Música Temprana

Goede Rede Concert Datum/Tijd
zo 11 oktober 2015 | 15:30 - 16:30 uur

 

Barokmuziek van het volk door het ensemble Música Temprana.

Toelichting op het programma

Het ensemble MÚSICA TEMPRANA richt zich op repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok, niet alleen in Latijns-Amerika maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk.

De muziekstukken die Música Temprana vanmiddag uitvoert, zijn bijna allemaal afkomstig uit de Codex Trujillo del Perú, een omvangrijke en geïllustreerde beschrijving door de Spaanse bisschop Martínez Compañón van de ‘toestand’ in de koloniale nederzetting Trujillo, Peru in de 18e eeuw. Het gaat om muziek uit de straten van Trujillo en omgeving: verschillende dansen (bailes), om eenstemmige liederen met gitaarbegeleiding (tonadas) en om muziek voor vaak uitbundige vieringen (cachuas). Met een duidelijke invloed van de Europese muzikale tradities zoals de barokmuziek. De muziek wordt door Música Temprana gespeeld op historische instrumenten.

Música Temprana is in 2001 opgericht door Adrián Rodríguez van der Spoel. De musici van Música Temprana zijn klassiek geschoold én geworteld in de Latijns-Amerikaanse muziektraditie. Barok en folklore, beide zo eigen aan het repertoire van Música Temprana, gaan bij hen dan ook moeiteloos hand in hand. Dit geldt ook voor het instrumentarium. Naast de typische Zuid-Europese barokinstrumenten als de harp, de viool en de gitaar, bespeelt Música Temprana diverse instrumenten van Latijns-Amerikaanse bodem.

Het ensemble onderscheidde zich ook door de integrale opname van de Codex Trujillo del Perú, de reconstructie van barokviolen uit de Chiquitos in Bolivia (inclusief concerten) en de geënsceneerde versies van de Ensaladas van Mateo Flecha en de madrigaal-comedie Il festino van Adriano Banchieri.

Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel zegt:

“Je kunt Latijns-Amerikaanse barokmuziek niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese barokpraktijk. Dan wordt het te strak, te academisch. Het repertoire dat wij uitvoeren vereist een diepgaande kennis van de rijke Latijns-Amerikaanse volksmuziek-traditie en ook inzicht in het karakter, het temperament, het denken, de eigenheid van het continent. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. En juist dat wil ik met mijn publiek delen.”

Zie ook: www.musicatemprana.com


«« terug naar de agenda

Er kunnen geen kaarten meer worden besteld via de website, maar bel 06 80140467 voor informatie.

Deze pagina delen:

Reacties zijn gesloten.