l’Heure Exquise

Duo Vercammen-Bourne

Goede Rede Concert Datum/Tijd
wo 26 februari 2020 | 20:00 - 21:15 uur
Muziek+

 

Duo Vercammen-Bourne met muziek rondom gedichten van Paul Verlaine.
Presentatie en muziek op piano en viool van o.a. Debussy en Fauré.

Toelichting op het programma

Merel Vercammen en Daniëlle Bourne, winnaars van diverse (inter)nationale prijzen, vormen een spannend en betoverend viool-piano duo. Ze spelen zowel klassiekers als nieuwe composities.
Vanavond een wonderlijk uur vol prachtige muziek rondom gedichten van Paul Verlaine,

De 19e-eeuwse Franse dichter Paul Verlaine had in het leven weinig geluk; er waren problemen met drank, drugs, geweld, en zelfs een gevangenisstraf. Aan het eind van zijn leven genoot hij enige bekendheid maar hij stierf verarmd en eenzaam. Desalniettemin werd hij een van de belangrijkste Franse dichters van het symbolisme en decadentisme en was hij een groot inspiratiebron voor veel andere kunstenaars, zoals componist Claude Debussy. Zijn gedichten zijn zeer muzikaal en gericht op het gevoelsleven, en hij vond de klank van een gedicht belangrijker dan de inhoud. “De la musique avant toute chose”, was zijn devies.

Ook de (nog levende) componist Dubugnon gebruikte een van zijn gedichten als uitgangspunt voor een compositie. Na dit dromerige gedicht (L’heure exquise, “het wonderlijke uur”) volgt het prachtige Après un rêve van Fauré, leraar van de leraar van Dubugnon.

Het programma eindigt met de vioolsonate van César Franck, uitvinder van de cyclische vorm die daarna zo veel gebruikt is door Franse componisten als Debussy. Deze sonate was een huwelijksgeschenk aan de vioolvirtuoos Ysaye, die het werk op zijn eigen bruiloft meteen uit moest voeren, en is een ode aan de liefde.

Expositie


«« terug naar de agenda

Soort ticket Prijs Plaatsen
Kinderen en jongeren t/m 18 jaar € 5,00
Volwassenen € 15,00
Vrienden Kamermuziek Almere € 12,50
x Eenmalige donatie. Dank u wel! € 2,50


Deze pagina delen:

Reacties zijn gesloten.