Nieuwjaarsconcert ‘Virtuoso!’

Goede Rede Concert Datum/Tijd
za 11 januari 2020 | 20:15 - 21:45 uur
barok

 

Countertenor Maarten Engeltjes met leden van het barokensemble PRJCT Amsterdam, omringd door het publiek. Virtuoos concert met o.a. wereldse cantates van Vivaldi. Elk stuk is bijna een opera op zich!

Toelichting op het programma

U hoort countertenor Maarten Engeltjes met musici uit zijn eigen barokorkest PRJCT Amsterdam:
Asako Ueda, theorbe
Robert Smith, viola da gamba / cello
Edoardo Valorz, klavecimbel

Vivaldi, Monteverdi en Cavalli
Maarten Engeltjes zingt o.a. wereldse cantates van Antonio Vivaldi (1678-1741).
Elke cantate van Vivaldi is bijna een opera op zich. De cantates hebben pastorale teksten en gaan vaak over liefdesproblemen. Een groot contrast met Vivaldi’s meestal zo kenmerkende opgewektheid. De liefde is in deze cantates verraderlijk en wreed. In Qual per ignoto calle maakt de verteller een duistere reis naar de krochten van zijn gepijnigde hart. In andere cantates smeekt de minnaar om genade, of smeedt hij wraakzuchtige plannen.

Vivaldi’s cantates beleven de laatste jaren een revival. Behalve een groot vioolpedagoog moet hij ook een kundig zangleraar zijn geweest, want veel van zijn leerlingen werden later bekende operasterren. De virtuositeit van zijn opera’s en cantates zijn niet te versmaden. De onmogelijke capriolen en coloraturen zullen u nog lang bijblijven!

Naast deze cantates hoort u enkele pareltjes van Claudio Monteverdi (1567-1643) en Francesco Cavalli (1602-1676) en twee instrumentale werken, respectievelijk voor viola da gamba van Arcangelo Corelli (1653-1713) en theorbo van Giovanni Girolamo Kapsberger (ca 1580-1651).

Maarten Engeltjes
De Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes zingt zowel barok als eigentijds repertoire. Hij werkt regelmatig samen met Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en met Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor. Hij heeft een omvangrijke operacarrière wereldwijd. Daarnaast zingt Engeltjes regelmatig Bach, Vivaldi en Monteverdi begeleid door zijn eigen ensemble, PRJCT Amsterdam.

PRJCT Amsterdam
Dit barokensemble rondom countertenor Maarten Engeltjes is opgericht in 2017. Het ensemble bestaat uit een vaste kern van uitmuntende, recent afgestudeerde barokmusici met een eigen muzikale visie. Voor elk project wordt gestreefd naar optredens in samenwerking met vooraanstaande, internationaal befaamde musici, in de rol van concertmeester en/of als speciale solisten. In dit programma hoort u de basso continuo (BC) sectie van het ensemble, gevormd door organist en clavecinist Edoardo Valorz, cellist en gambist Robert Smith en Asako Ueda op theorbe.

Expositie


De Almeerse Esther Esser schildert voornamelijk figuratief abstract waarbij het kleurenpalet mogelijk nog meer van belang is dan de afbeelding. Lees verder …


«« terug naar de agenda

Er kunnen geen kaarten meer worden besteld via de website, maar bel 06 80140467 voor informatie.

Deze pagina delen:

Reacties zijn gesloten.