Polyfonie om de standaard

Hermes Ensemble

Goede Rede Concert Datum/Tijd
za 30 november 2019 | 20:15 - 22:00 uur
hedendaags, oude-muziek

 

Hermes Ensemble zingt uit de Bossche koorboeken, maar ook werk van Pärt en Lang.
Vocaal ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler met meerstemmig werk uit de 16e eeuw tot hedendaags. Met inleiding om 19.30 uur.

Toelichting op het programma

In dit programma neemt Ensemble Hermes  de luisteraar mee naar de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch en naar de muziek die daar in de eeuwen heeft geklonken. Van de onbekende meester Gheerkin de Hondt worden delen uit de mis ‘In Te Domine speravi’ gezongen. Een mis die na een 450 jaar lang zwijgen dit jaar weer tot klinken wordt gebracht. Maar ook zingt het ensemble andere polyfonie uit Den Bosch die bewaard worden in de prachtige Bossche Koorboeken.

Het ensemble wil ook de doorwerking van de aloude polyfonie laten horen. Zoals in de werken die Maurice Pirenne, jarenlang dirigent en organist in de Sint Jan, schreef in de oude stijl van de 16de eeuw. Maar ook in werk van componisten die weer teruggrijpen op de polyfonie en hun stijl daardoor grondig laten beïnvloeden, zoals David lang en Arvo Pärt.

Inleiding om 19.30 uur
voorafgaand aan het concert is er een inleiding van de dirigent over deze manier van zingen, de koorzang om de standaard. Hij laat dat in de praktijk zien.

Ensemble Hermes is als projectensemble opgericht in 2010 door Jeroen Spitteler en bestaat uit zowel ervaren amateurs als muziekstudenten en professionals. Het ensemble musiceert tijdens haar optreden rondom een grote muziekstandaard die speciaal voor dit ensemble is ontworpen en gemaakt. Waar mogelijk wordt er gezongen vanuit kopieën van de originele manuscripten. Alle zangers hebben zich daartoe de zogenaamde mensuraal notatie, die in de handschriften gebruikelijk is, eigen gemaakt.

Expositie

Expositie van Esther Esser


«« terug naar de agenda

Er kunnen geen kaarten meer worden besteld via de website, maar bel 06 80140467 voor informatie.

Deze pagina delen:

Reacties zijn gesloten.