Rond Rembrandt

Leonore van Sloten - foto Jeroen van Zijp

Goede Rede Concert Datum/Tijd
wo 02 oktober 2019 | 20:00 - 21:15 uur
Muziek+, Rembrandt

 

Lezing en muziek door Leonore van Sloten & Willem Mook. Uit de serie Muziek+
Welke liedjes neuriede Rembrandt tijdens het schilderen? Zoektocht aan de hand van werken van Rembrandt en zijn tijdgenoten, met zang en luit.

Toelichting op het programma

In de Nederlandse zeventiende eeuw bloeide de schilderkunst, maar hoe zat dat eigenlijk met de muziek? Welke componisten waren beroemd en populair? Welke rol speelde muziek in het dagelijks leven van de burgers aan de Amsterdamse grachten? En welke liedjes neuriede Rembrandt tijdens het schilderen…?

Diverse kunstwerken zijn verbonden met de muziekpraktijk van toen. Eén daarvan is Rembrandts schilderij met een Musicerend gezelschap. Deze en andere kunstwerken zijn de aanknopingspunten in dit concert met voordracht, waarin vooral de focus ligt op de liederen die men, op de luit begeleid, met elkaar zong in de huizen aan de grachten. Kortom: ‘het luitlied op stand’.

U hoort composities van onder meer Pierre Guédron, Nicolas Vallet, Giulio Caccini en Constantijn Huygens. Dichters als P.C. Hooft, Jan Harmensz. Krul, Constantijn Huygens en anderen passeren de revue. En aan de hand van kunstwerken van Rembrandt en zijn tijdgenoten maken we een heuse reis, zo’n vierhonderd jaar terug in de tijd.

Leonore van Sloten gaf als mezzosopraan talloze recitals met romantisch tot vroeg modern repertoire in binnen- en buitenland. Het 17de-eeuwse luitlied is een van haar specialisaties. Daarnaast is zij kunsthistorica en werkzaam als conservator bij Het Rembrandthuis in Amsterdam.

Willem Mook is luitist en studeerde daarnaast muziekwetenschap. Hij trad op in vele Europese landen, in Marokko en Zimbabwe, en voor radio en tv. Willem heeft een omvangrijke lespraktijk.

Expositie

‘In het licht van Rembrandt’ , expositie i.k.v. het Rembrandtjaar van leerlingen van Daniella van Eembergen.

«« terug naar de agenda

Er kunnen geen kaarten meer worden besteld via de website, maar bel 06 80140467 voor informatie.

Deze pagina delen:

Reacties zijn gesloten.