Het programma in schema
(wijzigingen voorbehouden)
Het programma per zaal met toelichting
Kerkzaal



Marion op orgel met o.a. Sweelinck
Drieluik met orgelmuziek uit late 16e en 17e eeuw, waaronder het Susanna van Soldt manuscript, een verzameling werken voor klavierinstrument, verzameld door Susanne van Soldt uit Antwerpen. Daarna werk van o.a. Jan Pieterszoon Sweelinck.
Fortune Infortune
Blokfluitkwintet Seldom Sene en countertenor Daniel Elgersma geven in Fortune Infortune een bloemlezing uit het persoonlijk liedboek (1515) van Margaretha van Oostenrijk met werk van o.a. Josquin des Prez. En opgewekte instrumentale werken.
Miniopera Granida
Lichtvoetig meesterwerk Granida van P.C. Hooft, een uitbundige pastorale uit 1605, uitgevoerd door het Amsterdamse Theater Kwast. Bekend van Nederlands Renaissance- en Baroktheater – uniek cultureel erfgoed. Met kostuums en muziek.
Amor che fai
Vroege barokstukken met levendige 17e-eeuwse liederen, nog altijd relevant en toegankelijk. Italiaanse liederen, die de popsongs van hun tijd waren, tot aan swingende stukken uit Latijns-Amerika, beïnvloed door de jezuïetenmissies en inheemse Zuid-Amerikaanse tradities., o.a. Monteverdi, Frescobaldi en Marini.
Afsluiting studiedag
Het klavecimbel staat de hele dag centraal bij de leden van het Clavecimbel Genootschap. Vandaag is het hun studiedag (in zaal 2). De dag wordt afgesloten met een verrassend concert.
Reis door Europa
Deze jonge toptalenten uit het Verenigd Koninkrijk, schitterden in 2024 op het Festival Oude Muziek in Utrecht en wonnen het Van Wassenaer Concours. Zij volgen de muziekreis van Charles Burney met caleidoscoop aan Europese barokmuziek.
Kapel
Een archeologische zoektocht naar de oorsprong van muziek
Wat weten we over de muziek uit de prehistorie, het Oude Nabije Oosten en Egypte? En hoe klonk het? Tijdens deze lezing nemen archeologen Anneleen Stienaers en Toon Sykora ons mee tot aan de oorsprong van de muziekgeschiedenis.
Prima le parole
Eerst de woorden, dan de muziek. “Prima le parole… poi la Musica”. Ensemble Corona herdenkt de iconische Italiaanse dichter Francesco Petrarca met liederen, madrigalen en instrumentale stukken. Van de 14e eeuw tot eind Renaissance.
Van Middeleeuwen tot Mozart
Leerlingen van Muziektalent Almere spelen 2 menuetten van Leopold Mozart (vioolduo), Middeleeuwse melodieën (blokfluit en handdrum) en Johann Sebastian Bach (viool solo).
Door Diederik Ornée
Klarinettist Diederik Ornée vertelt over klarinet en de chalumeau en laat ze horen. De chalumeau is een mysterieus instrument dat ruim een eeuw lang een prominente plek had in de Weense opera, in de Duitse kamermuziek en als solo-instrument.
Cranc, onzeker, broos
Vijfluik uit het Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) en instrumentale arrangementen. Kwetsbaar is ons bestaan, nietig en onzeker. Het is van alle tijden. Drie Maria-liederen en twee lamentaties over hoop, verdriet, troost en aanvaarding.
Overige zalen
12.30-13.20 | Workshop Zingen
Gruuthuse-liederen zingen o.l.v. Ita Hijmans
In deze workshop zing je o.a. ‘Wel up elc sin die vruecht begaert’, een van de prachtige Maria-liederen uit het Gruuthuse handschrift. Vooraf aanmelden bij info@goederedeconcerten.nl. Ervaring is niet nodig
10.00-15.00 | Klavecimbel Studiedag
Studiedag met thema 'Samenspel'
Eerst de woorden, dan de muziek. “Prima le parole… poi la Musica”. Ensemble Corona herdenkt de iconische Italiaanse dichter Francesco Petrarca met liederen, madrigalen en instrumentale stukken. Van de 14e eeuw tot eind Renaissance.
10.00-17.00 | Markt
Met informatie, CD’s, demo, ontmoeting en catering. En als het mooi weer is: ook
buiten op het terras. Om 17.00 uur, na afloop van programma, is er nog een borrel.